Hidratáló arckrém

Hidratáló arckrémek, száraz, őszi időben

Jó minőségű, bőrtápláló, hidratáló arckrémekre száraz, őszi időben ugyanúgy szükség van, mint az év más időszakában. Sőt! Bármennyire is csodás tud lenni az ősz, de a sokszor szeszélyes időjárás, a változó páratartalom, a beinduló fűtés miatti száraz levegő, az erőteljes késői napsütés vagy éppen szeles idő igencsak próbára teszi arcbőrünket. A jól megválasztott hidratáló arckrémek nem csupán komfortos érzetet nyújtanak a bőrnek, de táplálják, feltöltik, ellenállóbbá teszik. A kiszáradt arcbőr nem szükségszerű sem ősszel, sem más évszakban. 

Hidratáló arckrém száraz őszi időben

A hidratáló arckrémek használata sokaknál alábbhagy tavasszal és ősszel, hiszen ezek nem olyan szélsőséges évszakok, mint a tél vagy a nyár. 

Pedig ilyenkor is rendszeresen használni kell a bőrünk számára legjobb hidratáló arckrémet, hiszen a nyáron kiszáradt arcbőr egyrészt szomjazik a hidratáló krémekre, mi több, a fényvédő hidratáló arckrémekre, ráadásul ilyenkor készítjük fel a télre is. 

Egy jó minőségű, és a bőr számára optimális hidratáló arckrém vitalizálja a bőrt, üdévé, rugalmassá, élettel telivé varázsolja és támogatja a bőr, mint elsődleges védelmi vonal funkcióját. A kalmia.hu oldalán is megtalálhatja a bőrtípusának megfelelő hidratáló arckrémet.

Hidratáló krém

A hidratáló krémek sokfélék lehetnek. Vannak könnyed hidratálók, gél állagúak, töményebbek, fényvédős hidratáló krém száraz arcbőrre vagy fényvédelem nélküliek, színezettek vagy hipoallergének és így tovább.

 A száraz arcbőr kezelésében a hidratáló arckrémeken túl a belső hidratálás, a megfelelő folyadékfogyasztás is szerepet játszik. Száraz, őszi időben és ajánlott fényvédő hidratáló arckrémet választani, hiszen az UV sugárzás veszélyes, ráadásul öregíti a bőrt. A kiszáradt arcbőr eleve könnyebben ráncosodik, ezáltal hamarabb öregszik. 

Hidratáló arckrém száraz bőrre

A hidratáló arckrém és a hidratáló arckrém száraz bőrre nem ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik. Hidratáló arckrémből teljesen másra van szüksége egy zsíros vagy kombinált bőrű egyénnek, mint egy száraz bőr esetén. Hogy melyik a legjobb hidratáló arckrém? Amelyik a bőrtípushoz megfelelő és értékes, jól hasznosuló alapanyagokat tartalmaz. 

A legjobb hidratáló arckrémek összetevőinek megválogatását gondos kutatómunka előzi meg, mely során a hatóanyagok bőrre gyakorolt pozitív hatásaiból kiindulva alkotják meg az értékes anyagokat tartalmazó, hatásosan hidratáló arckrémeket. Ilyen összetevők például a ceramid, urea, tejsav, E vitamin, retinol, niacinamide és így tovább.

A nagyon száraz arcbőr kezelése házilag is lehetséges, hidratáló arckrém száraz bőrre mindenképpen szükséges, továbbá ilyen esetben érdemes valamilyen tápláló szérumot is beépíteni a napi rutinba, ami jó minőségű olajat tartalmaz (pl. E vitamin, argánolaj vagy különböző csonthéjas termések magjából sajtolt olaj). Ha a száraz arcbőr okai nem csupán időjáráshoz vagy évszakhoz kapcsolódnak, érdemes a kiváltó okot megszüntetni, ha lehetséges. (pl. több folyadék, hormonális egyensúly)

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy általános krém, testápoló nem tudja ugyanazt a „luxust” nyújtani az arcbőrnek, mint egy hatékony krém száraz arcbőrre kifejlesztve.

Fényvédő hidratáló krém

A fényvédő hidratáló krémek óriási népszerűségnek örvendenek, ami nem véletlen, hiszen a káros UV-B sugárzás egyrészt bőrrák kialakulásának a kockázatát növeli, különböző foltok alakulhatnak ki a bőrön, ha nincs védve a fénytől és gyorsabban is ráncosodik.

 Egy szó, mint száz, lehetőleg fényvédő hidratáló krémet használjon ősszel is, hogy bőre védett legyen a káros napsugárzástól és választani sem kell, hogy fényvédős hidratáló arckrémet vegyen vagy hidratáló arckrémet száraz bőrre, hiszen egyes termékek mindkét funkciót ellátják, úgy a hidratálást, mint a fényvédelmet.

Száraz arcbőr okai

Talán elsőre hihetetlen, de a bőrgyógyászoknál tett látogatások közel 40 %-a a száraz bőr okozta problémákkal áll összefüggésben. A száraz arcbőr okai között szerepelhetnek többek között:

  • időjárási körülmények (pl. évszak váltás, hideg, meleg, szél, száraz levegő)
 • UV sugárzás
 • hormonális hatások
 • nem megfelelő étrend, folyadékfogyasztás
 • életkor
 • genetikai adottságok
 • gyógyszeres kezelések mellékhatásai

Ha a száraz arcbőr okai nem szüntethetők meg, a külsőleg történő arcbőr hidratálással sokat tehet az arcbőr állapotáért, megjelenéséért, egészségének fenntartásáért. Házi praktikák száraz arcbőrre is léteznek, például egy mézes pakolás vagy a szárító szappanok kerülése.

Száraz arcbőr kezelése

A száraz arcbőr kezelése nem tűrhet halasztást, hiszen a bőrre úgy kell tekinteni, mint a test legnagyobb szervére, ezt is éppúgy egészségesen, épen kell tartani, mint testünk más részeit. 

A száraz bőr kezelése szakember útmutatásai alapján is történhet, ilyenkor a bőrtípusnak megfelelő ápolási javaslatokat, illetve a feltételezetten legjobb hidratáló arckrémet ajánlja számunkra a bőrgyógyász vagy kozmetikus.

 A nagyon száraz arcbőr kezelése házilag is sikeres és hatékony lehet, ha odafigyelünk néhány alapvető tényezőre:

 • igyunk sok folyadékot, fogyasszunk vitaminokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket
 • belsőleg vitaminokkal, telítetlen zsírsavakkal támogathatjuk bőrünk egészségét
 • válasszunk minőségi arcápolási termékeket, és tartsuk be az arcápolásban a napi rutint (megfelelő tisztítás, szükség esetén radírozás, tonizálás és végül dús, tápláló krém száraz arcbőrre)
 • fordítsunk gondot a fényvédelemre – lehetőleg fényvédős hidratáló arckrémet használjunk
 • kerüljük a dohányzást – a nikotin hatására a bőr anyagcseréje lassul
 • kerüljük a száraz levegőt, fűtési szezonban használjunk párásítót
 • házi praktikák száraz arcbőrre (pl. tápláló pakolások, meleg vizes arcápolás mellőzése, lakás páratartalom emelés)

A színvonalas hidratáló arckrém száraz bőrre nem feltétlenül olcsó, de érdemes rászánni a pénzt, az arcbőr meg fogja hálálni a gondoskodást! Élvezze úgy a napos, de már sokszor szeszélyes őszi időjárást, hogy közben bőre mindent megkap, amire szüksége van, miközben sugárzó szépségét mások is észreveszik majd!