Hidratáló arckrémek, száraz, őszi időben

Jó minőségű, bőrtápláló, hidratáló arckrémekre száraz, őszi időben ugyanúgy szükség van, mint az év más időszakában. Sőt! Bármennyire is csodás tud lenni az ősz, de a sokszor szeszélyes időjárás, a változó páratartalom, a beinduló fűtés miatti száraz levegő, az erőteljes késői napsütés vagy éppen szeles idő igencsak próbára teszi arcbőrünket. A jól megválasztott hidratáló arckrémek nem csupán komfortos érzetet nyújtanak a bőrnek, de táplálják, feltöltik, ellenállóbbá teszik. A kiszáradt arcbőr nem szükségszerű sem ősszel, sem más évszakban.

Hidratáló arckrém száraz őszi időben

A hidratáló arckrémek használata sokaknál alábbhagy tavasszal és ősszel, hiszen ezek nem olyan szélsőséges évszakok, mint a tél vagy a nyár.

Pedig ilyenkor is rendszeresen használni kell a bőrünk számára legjobb hidratáló arckrémet, hiszen a nyáron kiszáradt arcbőr egyrészt szomjazik a hidratáló krémekre, mi több, a fényvédő hidratáló arckrémekre, ráadásul ilyenkor készítjük fel a télre is.

Egy jó minőségű, és a bőr számára optimális hidratáló arckrém vitalizálja a bőrt, üdévé, rugalmassá, élettel telivé varázsolja és támogatja a bőr, mint elsődleges védelmi vonal funkcióját. A kalmia.hu oldalán is megtalálhatja a bőrtípusának megfelelő hidratáló arckrémet.

Hidratáló krém

A hidratáló krémek sokfélék lehetnek. Vannak könnyed hidratálók, gél állagúak, töményebbek, fényvédős hidratáló krém száraz arcbőrre vagy fényvédelem nélküliek, színezettek vagy hipoallergének és így tovább.

A száraz arcbőr kezelésében a hidratáló arckrémeken túl a belső hidratálás, a megfelelő folyadékfogyasztás is szerepet játszik. Száraz, őszi időben és ajánlott fényvédő hidratáló arckrémet választani, hiszen az UV sugárzás veszélyes, ráadásul öregíti a bőrt. A kiszáradt arcbőr eleve könnyebben ráncosodik, ezáltal hamarabb öregszik.

Hidratáló arckrém száraz bőrre

A hidratáló arckrém és a hidratáló arckrém száraz bőrre nem ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik. Hidratáló arckrémből teljesen másra van szüksége egy zsíros vagy kombinált bőrű egyénnek, mint egy száraz bőr esetén. Hogy melyik a legjobb hidratáló arckrém? Amelyik a bőrtípushoz megfelelő és értékes, jól hasznosuló alapanyagokat tartalmaz.

A legjobb hidratáló arckrémek összetevőinek megválogatását gondos kutatómunka előzi meg, mely során a hatóanyagok bőrre gyakorolt pozitív hatásaiból kiindulva alkotják meg az értékes anyagokat tartalmazó, hatásosan hidratáló arckrémeket. Ilyen összetevők például a ceramid, urea, tejsav, E vitamin, retinol, niacinamide és így tovább.

A nagyon száraz arcbőr kezelése házilag is lehetséges, hidratáló arckrém száraz bőrre mindenképpen szükséges, továbbá ilyen esetben érdemes valamilyen tápláló szérumot is beépíteni a napi rutinba, ami jó minőségű olajat tartalmaz (pl. E vitamin, argánolaj vagy különböző csonthéjas termések magjából sajtolt olaj). Ha a száraz arcbőr okai nem csupán időjáráshoz vagy évszakhoz kapcsolódnak, érdemes a kiváltó okot megszüntetni, ha lehetséges. (pl. több folyadék, hormonális egyensúly)

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy általános krém, testápoló nem tudja ugyanazt a „luxust” nyújtani az arcbőrnek, mint egy hatékony krém száraz arcbőrre kifejlesztve.

Fényvédő hidratáló krém

A fényvédő hidratáló krémek óriási népszerűségnek örvendenek, ami nem véletlen, hiszen a káros UV-B sugárzás egyrészt bőrrák kialakulásának a kockázatát növeli, különböző foltok alakulhatnak ki a bőrön, ha nincs védve a fénytől és gyorsabban is ráncosodik.

Egy szó, mint száz, lehetőleg fényvédő hidratáló krémet használjon ősszel is, hogy bőre védett legyen a káros napsugárzástól és választani sem kell, hogy fényvédős hidratáló arckrémet vegyen vagy hidratáló arckrémet száraz bőrre, hiszen egyes termékek mindkét funkciót ellátják, úgy a hidratálást, mint a fényvédelmet.

Száraz arcbőr okai

Talán elsőre hihetetlen, de a bőrgyógyászoknál tett látogatások közel 40 %-a a száraz bőr okozta problémákkal áll összefüggésben. A száraz arcbőr okai között szerepelhetnek többek között:

időjárási körülmények (pl. évszak váltás, hideg, meleg, szél, száraz levegő)

 • UV sugárzás
 • hormonális hatások
 • nem megfelelő étrend, folyadékfogyasztás
 • életkor
 • genetikai adottságok
 • gyógyszeres kezelések mellékhatásai

Ha a száraz arcbőr okai nem szüntethetők meg, a külsőleg történő arcbőr hidratálással sokat tehet az arcbőr állapotáért, megjelenéséért, egészségének fenntartásáért. Házi praktikák száraz arcbőrre is léteznek, például egy mézes pakolás vagy a szárító szappanok kerülése.

Száraz arcbőr kezelése

A száraz arcbőr kezelése nem tűrhet halasztást, hiszen a bőrre úgy kell tekinteni, mint a test legnagyobb szervére, ezt is éppúgy egészségesen, épen kell tartani, mint testünk más részeit.

A száraz bőr kezelése szakember útmutatásai alapján is történhet, ilyenkor a bőrtípusnak megfelelő ápolási javaslatokat, illetve a feltételezetten legjobb hidratáló arckrémet ajánlja számunkra a bőrgyógyász vagy kozmetikus.

A nagyon száraz arcbőr kezelése házilag is sikeres és hatékony lehet, ha odafigyelünk néhány alapvető tényezőre:

 • igyunk sok folyadékot, fogyasszunk vitaminokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket
 • belsőleg vitaminokkal, telítetlen zsírsavakkal támogathatjuk bőrünk egészségét
 • válasszunk minőségi arcápolási termékeket, és tartsuk be az arcápolásban a napi rutint (megfelelő tisztítás, szükség esetén radírozás, tonizálás és végül dús, tápláló krém száraz arcbőrre)
 • fordítsunk gondot a fényvédelemre – lehetőleg fényvédős hidratáló arckrémet használjunk
 • kerüljük a dohányzást – a nikotin hatására a bőr anyagcseréje lassul
 • kerüljük a száraz levegőt, fűtési szezonban használjunk párásítót
 • házi praktikák száraz arcbőrre (pl. tápláló pakolások, meleg vizes arcápolás mellőzése, lakás páratartalom emelés)

A színvonalas hidratáló arckrém száraz bőrre nem feltétlenül olcsó, de érdemes rászánni a pénzt, az arcbőr meg fogja hálálni a gondoskodást! Élvezze úgy a napos, de már sokszor szeszélyes őszi időjárást, hogy közben bőre mindent megkap, amire szüksége van, miközben sugárzó szépségét mások is észreveszik majd!